Kyokushin Budokai

           OSEBNI PRISTOP TRENINGU

 

WASA ali tehnike karateja tvorijo osnovo karateja. V kihonu se tehnike izvajajo posamično ali v zloženi obliki, ko je povezanih več tehnik. V katah so tehnike povezane v določeni vzorec in tvorijo simbolično celoto. V kumiteju, vadbi  vezanega sparinga in prostem boju pa tehnike dobijo praktično vrednost. Najprimernejši pristop k treningu je, da si izberete primeren klub, kjer vadbo poučujejo zato usposobljeni inštruktorji in trenerji kontaktnega karateja z ustrezno licenco.

           TEKMOVALNI SISTEMI 

Tekmovanja se odvijajo v prostih borbah in v katah. Full contact borbe trajajo do prvega KO. V primeru neodločenega rezultata, se tekmovalca pomerita v tameshiwari tehniki. Kdor razbije več opek je zmagovalec in napreduje v naslednji krog. Druga vrsta tekmovanja je v katah. Tekmovanja v borbah potekajo za osnovnošolce, dijake, mladince in člane po težnostnih kategorijah ali absolutno. Borbe potekajo brez zaščitne opreme, karateista sta oblečena le v beli kimono s pasom (obi). - KUMITE K.O. in v zaščitni opremi - FULL KARATE COMBAT. 

           KUMITE K.O. in FULL KARATE COMBAT 

 

Kumite k.o. in Full Karate Combat sta disciplini in izraza za praktično uporabo karate tehnik obrambe in napada z vso močjo. K vadbi kumiteja je treba pristopiti sistematično in postopno. V nasprotnem primeru karateist ni ustrezno pripravljen za borbo in tekmovanje, kar se pokaže tako pri rezultatih kot pri poškodbah. Kumite in Full karate Combat pomenita, da se prosta borba med dvema borcema odvija z maksimalno močjo, ki si zadajata maksimalno močne udarce, brce, do KO.., v prvem primeru brez začitne opreme, pri Full disciplini pa z zaščitno opremo (kontaktne rokavice).

           TAMESHIWARI

 

Tameshiwari ali lomljenje je tehnika, ki se uporablja za demonstracijo, test ali na tekmovanju. Za udarno površino se najpogosteje uporabljajo dlan, pest ali stopalo, možno pa je lomiti tudi z drugimi deli telesa kot so npr. glava, komolec, koleno itd. Po prikazu tameshiwarija so najbolj znani shaolinski menihi, okinawski karateisti in kyokushikai karateisti. Najbolj slaven mojster tameshiwarija je (bil) Masutatsu Oyama, ki je z udarci shuto v areni lomil bikom rogove. Zato ne preseneča, da je njegova šola kyokushinkai, na tekmovanjih, v primeru nerešenega rezultata v borbi, uvedla tameshiwari, kot metodo določanja zmagovalca. Tisti, ki zlomi največ zidakov, zmaga.

           BORILNA VEŠČINA

 

KARATE-DO je filozofsko utemeljen v samem imenu. V gnostičnem smislu ideogram KARA označuje besedo prazen, TE pa roka, torej prazna roka. S tem nazivom je v karateju poudarjen aspekt samoobrambe, defenzive in nenasilja. KARA v metafizičnem smislu pomeni tudi praznino uma, ki jo na Vzhodu razlagajo kot svobodo duha. Ideogram DO označuje pot, stezo ali način in predstavlja življenjsko opredelitev za karate ter preučevanje te veščine za vse življenje. Celotni pomen naziva KARATE-DO je torej pot prazne roke. Smisel KARATE-DO borilne veščine je, da karate treniramo zase za svoj razvoj in ne za tekmovanja.