top of page

Kumite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osu!

 

Tako kot stoletja prej na Okinavi, je tudi na Japonskem kmalu prišlo do formiranja velikega števila stilov modernega karateja, ki so bili izpeljani iz že obstoječih okinavskih stilov. Do danes so se ohranili predvsem štirje veliki stili modernega karateja, ki so nastali na Japonskem v letih 1920 in 1930.

 

Veliko novih stilov modernega karateja je nastalo tudi po drugi svetovni vojni, ko so japonski inštruktorji ponesli veščino preko japonskih meja v svet. S prilagajanjem japonskih stilov mentaliteti ljudi po vsem svetu, z uvajanjem najnovejših dognanj športnega treniranja v karateju ter s kombiniranjem več stilov, nastajajo novi stili modernega karateja, od katerih so nekateri danes zelo znani in se trenirajo po vsem svetu. Med njih sodijo predvsem:

Tako lahko danes ugotovimo, da se trenutno v svetu trenira preko 100 različnih stilov karateja. Če pa prištejemo še vse modernizirane različice kitajskega (Kung Fu), tajskega boksa (Muai Thai) ter druge nacionalne veščine, pridemo prav gotovo do številke, ki krepko presega število 200. Karate je v šestdesetih letih 20. stoletja doživel veliko transformacijo, ko se je iz borilne veščine razvil v športno panogo. Tekmovanja v karateju se odvijajo v več različnih disciplinah (kate, kumite, tameshiwari, fuku-go,...), odvisno od načina treniranja, pripadnosti šoli in stilu karateja. Danes v svetu poznamo različne športne panoge, različne pojavne oblike, zvrsti in principe treniranja karateja. V svetu in pri nas sta najbolj razširjena: 

 

- športni karate in

- klasični karate 

 

KLASIČNI KARATE združuje naslednje tri zvrsti karateja:

- generalni (WUKF),

- tradicionalni (ITKF, SKIF, FUDOKAN, JKA) in

- kontaktni karate (IKU, WKB, IBK, KWU)

Pri športnih borbah, če povzamemo bistvo tekmovalnega sistema, se sleherni udarec s kontaktom v nasprotnika lahko sankcionira, torej gre v bistvu za nakazovanje, pravočasno ustavljanje udarcev.

 

Pri polno kontaktnih borbah pa se sleherni udarec s (polnim) kontaktom točkuje. Dovoljen je tudi KO.

KYOKUSHINKAI je full kontaktna borilna veščina karateja, ki jo je ustanovil Masatutsu Oyama. Od ostalih borilnih veščin se razlikuje po tem, da je Kyokushinkai FULLCONTACT KARATE. To pomeni da so udarci s polno močjo dovoljeni, tekmovalca (člani) pa v času borbe ne uporabljata nobene zaščite. Ta disciplina se imenuje KUMITE K.O.. Kyokushinkai karate je najmočnejši stil karateja. Številni borci iz Kyokushin karateja so bili uspešni na profesionalnih tekmovanjih K1. Eden najbolj znanih predstavnikov Kyokushinkai karateja je bil nedvomno Švicar Andy Hug, ki je 1996 osvojil K1 Grand Prix. Prav tako sta vidne uspehe dosegla Brazilca Francisco Filho in Glaube Feitosa, Avstralec Sam Grecco in Nizozemec Sammy Schildt, ki izhaja iz Kyokushin IBK karate šole Jona Bluminga (IBK), katere člani smo tudi mi - Kyokushinkai karate zveza Slovenije.

FULLCONTACT KARATE COMBAT - Ustanovitelj in promotor Shihan Jurij Orač, mojster karateja 7. Dan je 27.oktobra 2018 Sevnico postavil na zemljevid Evrope kot začetnico nove ere v "full" kontaktnem borilnem športu. Začrtal je pot in smernice razvoja FULL KARATE COMBAT, ki se bo širila po vsem starem kontinentu. V Evropi je bila nedvomno rojena nova atraktivna in dinamična borbena disciplina polnega kontakta - FULL KARATE  COMBAT.

                               

organigram karate.png
Organigram: Vplivi različnih stilov in šol karateja ter drugih borilnih športov za nastanek Kyokushin Kaikan, ustanovitelj Masutatsu Oyama in  nadaljnja transformacija prenosa na novodobne kontaktne borilne športe  
bottom of page